Tuesday, April 19, 2011

KELEBIHAN WANITA SOLEHAH1. Doa wanita lebih maqbul dari lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat dari lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulallah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang dari bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."
2. Wanita yang solehah itu lebih baik dari 1,000 orang lelaki yang tidak soleh.
3. Seorang wanita solehah adalah lebih baik dari 70 orang wali.
4. Seorang wanita solehah adalah lebih baik dari 70 lelaki soleh.
5. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
6. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan dari anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail AS
7. Tidaklah seorang wanita yang haidh itu, kecuali haidhnya merupakan kifarah (tebusan) untuk dosa-dosanya yang telah lalu, dan apabila pada hari pertama haidhnya membaca "Alhamdulillahi'alaa Kulli Halin Wa Astaghfirullah". Segala puji bagi Allah dalam segala keadaan dan aku mohon ampun kepada Allah dari segala dosa."; maka Allah menetapkan dia bebas dari neraka dan dengan mudah melalui shiratul mustaqim yang aman dari seksa, bahkan AllahTa'ala mengangkatnya ke atas darjat, seperti darjatnya 40 orang mati syahid, apabila dia selalu berzikir kepada Allah selama haidhnya.
8. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW.) di dalam syurga.
9. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa taqwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah syurga.
10. Dari 'Aisyah r.ha. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka merekaakan menjadi penghalang baginya dari api neraka."

11. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
12. Apabila memanggil akan engkau kedua ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
13. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan meredhainya. (serta menjaga sembahyang dan puasanya)
15. 'Aisyah r.ha. berkata "Aku bertanya kepada Rasulullah SAW. siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ?" Jawab baginda, "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki ?" Jawab Rasulullah SAW. "Ibunya".
16. Seorang wanita yang apabila mengerjakan solat lima waktu, berpuasa wajib sebulan (Ramadhan), memelihara kehormatannya serta taat kepada suaminya, maka pasti akan masuk syurga dari pintu mana saja yang dia kehendaki.
17. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu dari suaminya (10,000 tahun).
18. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
19. Dua rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
20. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
21. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
22. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT
23. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
24. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
25. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
26. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya dari badannya (susu badan) akan dapat satu pahala dari tiap-tiap titik susu yangdiberikannya. 27. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), makamalaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajibbaginya.
28. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
29. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
30. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila diahiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
31. Apabila seorang wanita mencucikan pakaian suaminya, maka Allah mencatatkan baginya seribu kebaikan, dan mengampuni dua ribu kesalahannya,bahkan segala sesuatu yang disinari sang suria akan meminta keampunan baginya, dan Allah mengangkatkannya seribu darjat untuknya.
32. Seorang wanita yang solehah lebih baik dari seribu orang lelaki yang tidak soleh, dan seorang wanita yang melayani suaminya selama seminggu, maka ditutupkan baginya tujuh pintu neraka dan dibukakan baginyalapan pintu syurga, yang dia dapat masuk dari pintu mana saja tanpa dihisab.
33. Mana-mana wanita yang menunggu suaminya hingga pulanglah ia, disapukan mukanya, dihamparkan duduknya atau menyediakan makan minumnya atau memandang ia pada suaminya atau memegang tangannya, memperelokkan hidangan padanya,memelihara anaknya atau memanfaatkan hartanya pada suaminya kerana mencari keridhaan Allah, maka disunatkan baginya akan tiap-tiap kalimah ucapannya,tiap-tiap langkahnya dan setiap pandangannya pada suaminya sebagaimana memerdekakan seorang hamba. Pada hari Qiamat kelak, Allah kurniakan Nur hingga tercengang wanita mukmin semuanya atas kurniaan rahmat itu. Tiada seorang pun yang sampai ke mertabat itu melainkan Nabi-nabi.
34. Tidakkan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya.
35. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suaminya melihat isterinya dengan kasih sayang akan di pandang Allah dengan penuh rahmat.
36. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
37. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan medapat pahala jihad.
38. Jika wanita memijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memijat suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.
39. Dari Hadrat Muaz ra.: Mana-mana wanita yang berdiri atas dua kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api,maka diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api neraka.
40. Thabit Al Banani berkata : Seorang wanita dari Bani Israel yang buta sebelah matanya sangat baik khidmatnya kepada suaminya. Apabila ia menghidangkan makanan dihadapan suaminya, dipegangnya pelita sehingga suaminya selesai makan. Pada suatu malam pelitanya kehabisan sumbu, maka diambilnya rambutnya dijadikan sumbu pelita. Pada keesokkannya matanyayang buta telah celik. Allah kurniakan keramat (kemuliaan pada perempuan itu kerana memuliakan dan menghormati suaminya).
41. Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah SAW. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis itu. Baginda lalu bertanya, "Adakah kamu menyembahyangkan mayat ?" Jawab mereka,"Tidak". Sabda Baginda "Sebaiknya kamu sekalian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami niscaya pahalanya sama dengan ibadat-ibadat orang lelaki.
42. Wanita yang memerah susu binatang dengan "Bismillah" akan didoakanoleh binatang itu dengan doa keberkatan.
43. Wanita yang menguli tepung gandum dengan "Bismillah" , Allah akan berkahkan rezekinya.
44. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di Baitullah.
45. "Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan mejadikan 7 parit diantara dirinya dengan api neraka, jarak diantara parit itu ialah sejauh langit dan bumi."
46. "Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utus benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat."
47. "Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat."
48. "Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatatkan baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian."49. "Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya,menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya."
50. Sabda Nabi SAW: "Ya Fatimah barang mana wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong kumis (misai) dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum akan dia dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman dari taman- taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shirat."
51. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
52. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal dari suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat dari yakut.
53. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat,tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.
54. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.
55. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya,cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).
56. Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggirangkan engkau, jika engkau memerintah ditaatinya perintah engkau (taat) dan jika engkau berpergian dijaga harta engkau dan dirinya.
57. Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.
58. Rasulullah SAW bersabda bahwa, "Allah telah memberikan sifat iri (pencemburu) untuk wanita dan jihad untuk lelaki. Jika seorang wanita melatih kesabarannya dengan iman dengan mengharapkan pahala dari sesuatu perkara yang menyebabkannya menjadi cemburu (iri hati), seperti misalnya suaminya menikahi istri kedua, maka ia akan menerima ganjaran seorang syahid".
Point-point dari halaman ini terdapat di dalam kitab Kanzul 'Ummal, Misykah, Riadlush Shalihin, Uqudilijjain, Bhahishti Zewar, Al-Hijab, dan lain-lain, checking satu persatu belum dibuat. Mudah-mudahan dapat diambil ibrah darinya....

SIAPA TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ?

Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nikmat, seorang ulama merangkap seorang pemimpin sebuah parti Islam yang terkenal di seluruh dunia, iaitu PAS. beliau pemegang Kad Pengenalan bernombor 310110-03-5161.

Nama penuh beliau adalah, Nik Abdul Aziz bin Nikmat @ Raja Muhammad bin Raja Banjar bin Raja Majam bin Raja Kechik bin Raja Mohammad bin Raja Abdullah bin Raja Abdur Rahman @ Raja Mir bin Raja Dewi bin Raja Sungai bin Raja Jembal.

Raja jembal adalah raja memerintah kelantan dalam kurun ke- 16. Pusat pemerintahannya ketika itu adalah di Kampung jembal, dalam jajahan Bachok.

Menurut ceritanya, keturunan Raja Jembal ini masih lagi ramai di negeri Kelantan, terutama di kawasan kedai lalat, pulau melaka dan beberapa buah kampung dalam jajahan Kota Bharu.

Menurut maklumat, didapati antara ahli kerabat Raja Jembal yang terkenal adalah Puteri Saadong yang merupakan anak angkat Cik Siti wan Kembang yang memerintah di Bahagian Hulu Kelantan pada waktu itu.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz mempunyai watak lembut, ucapannya berhikmat, pakaiannya sederhana dan amat mementingkan hujjah dalam semua perkara.

Apa yang lebih menarik tentang Tuan Guru Nik Abdul Aziz adalah, walaupun sudah menjadi Menteri Besar, beliau masih lagi dengan rutin beliau sebelum menjadi Menteri Besar, seperti memberi kuliah di Masjid Pulau Melaka dan meneruskan program-program dakwah yang dilakukan beliau sebelum itu.

Kuliah mingguan yang diadakan di masjid pulau melaka, di dewan Zulkifli Muhammad, bangunan PAS tetap diteruskan.

Kuliah beliau mendapat sambutan masyarakat setempat, dan kini sudah menjangkau di luar kelantan. semuanya berpunca dari kupasan yang diberikan oleh beliau bersifat semasa, disamping mudah difahami lantaran perumpamaan-perumpamaan yang diberikan.

KELAHIRAN DAN PENDIDIKAN

Tuan Guru Nik Abdul Aziz di lahirkan pada 10 Januari 1931 di Kampung Pulau melaka, iaitu tempat tinggal beliau tinggal sekarang. Beliau merupakan anak kedua hasil perkongsian hidup dengan isteri pertama Tuan Guru Haji Nik Mat, iaitu Raja Tijah.

Ketika berumur 6 tahun, Tuan Guru telah memasuki alam persekolahan secara formal, iaitu di sekolah kebangsaan Kedai Lalat. Di sini beliau mula belajar asas menulis dan membaca.

Tuan Guru berada dalam alam persekolah secara formal selama 3 bulan sahaja, kemudian berhenti. Bapanya, Tuan Guru Haji Nik Mat telah menghantarkannya belajar ke pondok Kenali, sebuah pondok yang diasaskan oleh seorang tokoh ulama nusantara yang tersohor, iaitu Tok kenali.

Setelah sampai peringkat remaja, beliau telah menyambung pengajiannya di Madrasah yang diasaskan oleh dua tokoh ulama yang mendapat pendidikan dari Univerisiti Darul Ulum Deoband, iaitu Tuan Guru Tuan guru Haji Abbas bin Ahmad dan Ustaz Abdullah bin Ahmad atau dikenali sebagai Ustaz Lah India. Madrasah tersebut bernama Madrasah Ittifaqiiyah, yang diasaskan pada tahun 1947, dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz adalah anak murid yang pertama mendaftarkan diri untuk belajar di Madrasah tersebut.

Selang beberapa ketika mendapat pendidikan dari Tuan Guru Haji Abbas dan Ustaz Abdullah India ini, pada tahun 1952, tuan Guru nik Abdul Aziz telah dihantar sendiri oleh Ustaz Abdullah untuk dilanjutkan pengajiannya di Universiti Darul Ulum Deoband, India.

Setelah 5 tahun berada di India, Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz berjaya menuntut ilmu hadis di sana dengan seorang mahaguru hadis yang terkenal ketika itu, iaitu Maulana Hussain Ahmad Madani, juga Maulana Mahmud Hasan dan Maulana Syaikh Ali. Pada tahun 1957 pula, beliau sempat juga pergi ke Pakistan untuk mengambil “daurah tafsir” di sana bagi mendalami ilmu Tafsir.

Setelah dari itu, Tuan guru Nik Abdul Aziz telah mendapat tawaran dari Muktamar Islam untuk melanjutkan pengajiannya di Mesir, yang ketika itu, Muktamar Islam dipimpin oleh Raja Saudi, Al-Malik Faisal dan presiden mesir, Anwar Sadat.

Di Mesir, Tuan Guru Nik Abdul Aziz berjaya memperolehi Ijazah Sarjana Muda (B.A) dalam bidang bahasa arab, dan Ijazah Sarjana (M.A) dalam bidang Perundangan Islam. kejayaan itu diambil masa oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz selama 4 tahun sahaja.

Setelah mendapat Sarjana (M.A) dalam bidang Perundangan islam, beliau membuat keputusan untuk menyambung pengajiannya di peringkat diploma pula, tetapi di kala itu, Ustaz Yusuf Bakar, bekas pensyarah di Kolej islam Klang telah berjumpa dengan beliau dan ajak beliau balik ke Tanah Air.

Maka kembalilah tuan guru Nik Abdul Aziz dari perantauan pada bulan Februari 1962.

KETERLIBATAN DALAM ARENA POLITIK

Keterlibatan beliau dalam parti politik secara rasmi adalah pada awal tahun 1967. keterlibatan beliau itu adalah di kala beliau dipilih menjadi calon pilihanraya kecil di Parlimen Kelantan Hilir bagi mengisi kekosongan kerusi parlimen tersebut setelah kematian Tuan Haji Ahmad Abdullah atau dikenali sebagai Haji Ahmad Perai.

Dalam pilihanraya tersebut, Tuan Guru Nik Abdul Aziz berjaya memenangi dan sekaligus mengekalkan kerusi Parlimen kelantan hilir dibawah genggaman PAS.

Dalam pilihanraya umum pada tahun 1969, sekali lagi beliau terpilih untuk mempertahankan kerusi Parlimen Kawasan kelantan hilir. Kali ini, kejayaan menyebelahi Tuan Guru dengan mencapai kemenangan dengan majority yang agak tinggi juga.

Selang beberapa hari selepas pilihanraya umum, berlaku satu peristiwa hitam bagi Malaysia, iaitu tragedy berdarah rusuhan kaum yang berlaku pada 13 mei 1969. Peristiwa hitam ini amat terasa di seluruh Negara sekalipun ia tidak terasa sangat oleh penduduk di negeri Kelantan.

Ketika bahang rusuhan kaum ini semakin hangat, suatu pengisytiharan pucuk pemimpin telah berlaku. Pada 1 januari 1973, Dato’ Mohd Asri yang ketika itu menjadi menteri Besar Kelantan dan juga Pesuruh jaya Kelantan telah mengisytiharkan pencantuman kerajaan Kelantan dengan Kerajaan pusat atau dikenali dengan kerajaan campuran.

Pengumuman tersebut menimbulkan berbagai-bagai spekulasi dan konflik dalaman rakyat kelantan. Ada sebilangan yang mengisytiharkan berkecuali dan ada pula yang tetap menyokong pucuk kepimpinan parti. Memikirkan kemungkinan dibayangi igaun peristiwa 13 mei dan kepimpinan melayu menyebabkan Dato’ Mohd Asri telah membuat keputusan supaya PAS menyertai kerajaan Campuran. Makanya, terbentuklah PAS-perikatan di peringkat negeri kelantan, seterusnya ia merupakan ‘pembuka pintu’ bagi PAS menyertai Barisan Nasional pada tahun 1974.

Dalam percantuman antara PAS dan Perikatan telah menjadi kawan di dalam proses pilihanraya umum 1974. perkongsian lambang ‘Dacing’ yang merupakan symbol pilihanraya merupakan laluan mudah bagi Tuan Guru Nik Abdul Aziz untuk mempertahankan kerusi Parlimen Kelantan Hilir yang kemudianya bertukar nama kepada Pangkalan Chepa.

Dalam keadaan sedemikian, percampuran antara PAS dan Perikatan memperlihatkan pelbagai krisis dan konflik yang berlaku. konflik dan krisis dalaman sememangnya menjadi perit. Di tambahi pula, pada 13 Disember 1977, PAS ditendang keluar dari Barisan Nasional setelah bersama selama 4 tahun.

PAS semakin kesedihan dengan pilihanraya umum yang melibatkan kawasan parlimen kelantan sahaja yang berlaku pada 8 julai 1978. Pilihanraya ini tidak melibatkan Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), kerana tindakan kerajaan barisan nasional yang telah mengenakan MAGERAN terhadap pemerintahan PAS di Kelantan.

Dalam pilihanraya tersebut, PAS hanya mampu memenangi dua kerusi sahaja, daripada dua belas kerusi parlimen yang dipertandingkan. Salah satu kerusi yang menang tersebut adalah, Parlimen Pengkalan Chepa yang diwakili oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nikmat.

Setelah Kelantan bebas dari MAGERAN, pada 11 mac 1978, Kerajaan barisan Nasional mengisytiharkan pilihanraya diperingkat DUN pula di negeri kelantan. Dalam pilihanraya tersebut, PAS hanya berjaya mempertahankan dua kerusi sahaja daripada tiga puluh enam kerusi yang dipertandingkan, sedangkan Barisan Nasional berjaya memenangi dua puluh tiga kerusi dan BERJASA berjaya memenangan sebelah kerusi.

Dengan kekalahan teruk bagi PAS ini, menyebabkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nikmat yang merupakan pesuruhjaya PAS Negeri kelantan telah menyusun balik organisasi parti dengan lebih teratur.

Berkat usaha bersungguh-sungguh dari Tuan Guru sebagai pesuruhjaya PAS kelantan, disamping semangat teman-teman seperjuangan, dalam pilihanraya yang berlangsung pada 1982, PAS berjaya menambah bilangan kerusi DUNnya kepada empat kerusi, dan sepuluh kerusi di peringkat parlimen, termasuk Parlimen Pangkalan Chepa yang diwakili oleh Tuan Guru sendiri.

Pilihanraya umum pada tahun 1986 menjelang. Senario politik dalam pilihanraya kali ini dilihat banyak berlaku perubahan. Antaranya adalah, dengan terjalinnya permuafakatan serta kerjasama politik antara PAS dengan Parti Sosialis Rakyat malaysia (PSRM) dan Parti Nasionalis Malaysia (NASMA).

Dalam pilihanraya kali ini, Tuan Guru di amanahkan untuk bertanding dua kerusi sekaligus, iaitu di DUN Semut api dan di parlimen Bachok dengan meninggalkan Parlimen Pangkalan Chepa.

setelah selesai berlakunya pilihanraya umum pada tahun 1986, diperlihatkan PAS berjaya memenangi sepuluh kerusi di peringkat DUN, termasuk DUN Semut Api dan satu kerusi sahaja di Peringkat Parlimen, iaitu Parlimen Pengkalan Chepa. Dengan ini, parlimen Bachok yang diwakili oleh Tuan guru telah tewas.

JADI MENTERI BESAR

Peningkatan penerimaan rakyat terhadap PAS di Kelantan semakin ketara kelihatan. Keterbuktiannya amat teserlah dengan kejayaan PAS bersama dengan Angkatan Perpaduan Ummah (APU) yang terdiri dari Semangat 46, HAMIM dan BERJASA merampas Kelantan dari tangan Barisan Nasional.

Berkat kesabaran dan ketaqwaan, pilihanraya tahun 1990 menyaksikan PAS bersama Angkatan Perpaduan Ummah telah berjaya sapu bersih 39 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan 12 kerusi Parlimen.

Dengan kemenangan ini, tidak dapat tidak, PAS perlu menyediakan seorang wakilnya untuk memegang jawatan Menteri Besar. Rata-rata berpendapat, orang yang lebih layak adalah Tuan Guru, tetapi telah ditolak oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nikmat sendiri.

Penolakan jawatan itu, menyebabkan pemimpin-pemimpin PAS ketika itu terpaksa mengadakan siri rombongan ke rumah beliau untuk memujuk agar menerima jawatan menteri besar.

Akhirnya dengan berat hati dan penuh rasa tanggungjawab, Tuan Guru menerima cadangan tersebut, seterusnya ditabalkan sebagai Menteri Besar Kelantan sehingga hari ini.

Sekian

Wallahu ’Alam