Thursday, March 14, 2013

BISMILLAH ENAM


Antara Fazilat Bismillah Enam adalah seperti berikut:
 • Luas rezkinya.
 • Makbul segala hajat dan cita-cita.
 • Jika ditiup kepada perempuan nescaya kasih ia kepada kita.
 • Menang dalam peperangan.
 • Penerang hati.
 • Di jauhkan dari segala penyakit.
 • Dibaca 70 kali tiap-tiap hari aman dari ancaman raja-raja dan pembesar yang zalim yang hendak membunuhnya.
 • Dibaca ditempat yahng suci nescaya dapat melihat malaikat, jin dan syaitan.
 • Dibaca dimalam jumaat 20 kali boleh melihat orang didalam kubur.
 • Aman daripada binatang-binatang buas.
 • Air laut menjadi tawar.
 • Terlepas daripada terkena bunuh juka dibaca kepada tubuh badan.
 • Jika ditulis dan dijadikan azimat atau dibaca pada sawah aman daripada ancaman babi, tikus atau burung.
 • Terselamat daripada bahaya musuh dan seteru.
 • Terselamat dari karam dilaut.
 • Jika dibaca pada minyak malam jumaat tiga kali boleh memudahkan perempuan beranak jika meminumnya.
 • Orang yang pekak jika dibaca pada telinganya selama 7 hari nescaya mendengar.
 • Orang gila atau yang dirasuk oleh iblis apabila dibaca ditelinga tiga kali insyaallah lari iblisnya.
 • Boleh tawarkan segala jenis bisa termasuk bisa sengat binatang seperti lebah, ular dan ikan.
 • Boleh tawarkan segala jenis racun dan santau, seperti yang diperbuat daripada miang rebung, ulat buku mati beragan, hempedu katak dan sebagainya.
 • Terkeluar daripada penjara apabila dibaca bersungguh-sungguh.
 • Dijadikan jampi untuk menghalau jin dan syaitan.
Cara untuk merawat pesakit yang menderita kerana perkara diatas; letakkan tangan ditempat yang sakit, tahan nafas dan baca al-Fathihah dan juga ayat Bismillah Enam ini. Tiup tempat tersebut dah urut sedikit. Baca juga ayat ini pada air untuk disapukan pada tempat yang sakit dan untuk di minum. Angin akan keluar daripada pesakit dan diikuti oleh muntah, insyaallah.
Doa ini juga boleh digunakan kepada binatang yang termakan rumput yang diracun atau yang dipatuk ular. Kaedah rawatannya adalah dengan memberi makan rumput dan meminum air yang telah dibacakan dengan doa diatas.
AMAL LAH BISMILLAH ENAM INI KERANA IANYA MENJADIKAN SEGALA JENIS RACUN AKAN TAWAR DAN TIDAK MEMBERI MUDHARAT KEPADA PENGAMAL KALAU TERMINUM. GELAS YANG MENGANDUNGI RACUN AKAN PECAH KALAU DIPEGANG OLEH PENGAMAL BISMILLAH ENAM. INSYAALLAH.


Khasiat Ayat KursiAyat Kursi.jpg
Mahfum ayat:
Allah, tidak ada yang benar disembah hanya Dia yang Hidup dan Maha Kaya, tidak pernah ditimpa mengantuk dan tidak pernah tidor, bagin Nya sesuatu yang ada di langit dan di bumi, tidak ada yag boleh membri syafaat kecuali denga izin Nya. Ia maha mengetahui segala apa yang terjadi di hadapan mereka dan dibelakang mereka. Tidaklah mereka meliputi ilmunya sedikit jua kecuali yang dikehendakki Nya. Lebih luas kerusinya darilangit dam bumi. Tidak susah bagi Nya memelihara keduanya. Ia maha Tinggi dan maha Besar.
[Allah! There is no god but He, the Living, the Self-subsisting, Eternal. No slumber can seize Him nor sleep. His are all things in the heavens and on earth. Who is there can intercede in His presence except as He permitteth? He knoweth what (appeareth to His creatures as) Before or After or Behind them. Nor shall they compass aught of His knowledge except as He willeth. His Throne doth extend over the heavens and the earth, and He feeleth no fatigue in guarding and preserving them for He is the Most High, the Supreme (in glory).]
Penjelasan:
Ayat Kursi diturunkan pada suatu malam selepas Hijrah. Menurut riwayat, ketika ayat kursi diturunkan disertai dengan beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, kerana kebesaran dan kemuliaannya.
Syaitan dan Iblis menjadi gempar kerana adanya suatu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan nya.
Rasulallah s.a.w segera memerintah kepada penulis alQuran iaitu Zaid bin Thabit agar segera menulisnya dan menyebarkannya.
Ada terdapat sembilan puluh lima buah hadis yang menjelaskan fazilat ayat kursi. Sebabnya ayat ini disebut ayat KURSI kerana di dalam nya terdapat perkataan KURSI, ertinya tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat.
Perlu di ingat, bukan yang di maksudkan dengan KURSI ini tempat duduk tuhan, tetapi adalah KURSI itu syiar atas kebesaran Tuhan.
Khasiat Ayat Kursi:
 1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.
 2. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, inyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.
 3. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w.
 4. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari.
 5. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu, Tuhan akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya.
 6. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dam melapangkan fikiranyan, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.
 7. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.
 8. Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.
 9. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali, atau sebanayk 170 kali, insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.
 10. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari, maka demi Allah, demi Rasul, demi alQuran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an)

Wasiat dan Nasihat Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani


بسم الله الرحمن الرحيم
وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وسلم
          Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahwa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu :
"Bisa jadi kedudukannya di sisi Allah swt jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku"
          Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah ( dalam hatimu ) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah swt, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepada-Nya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku."
 
            Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah ( dalam hatimu ) :
"Dia telah beribadah kepada Allah swt jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."
 
Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah ( dalam hatimu ) :
"Orang ini memperoleh karunia yang tidak akan kuperoleh, mencapai kedudukan yang tidak  pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak ku ketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

            Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah ( dalam hatimu ) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah swt karena dia bodoh ( tidak tahu ), sedangkan aku bermaksiat kepada-Nya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

            Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah ( dalam hatimu ) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, boleh jadi di akhir usianya dia memeluk agama islam dan beramal saleh (sedangkan aku tidak mengetahui adakah aku mati dalam iman atau seballiknya-nauzubillahi min zalik).''


Al- Allamah al Habib Umar ibn Muhammad ibn Salim ibn Hafiz, Ulama’ Besar Hadhramaut, Yaman.

 
 بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلي وسلم على سيدنا محمد وعلى آله    Kita masih lagi berada pada rihab bulan maulid yang bercahaya. Buat kali ini, marilah kita  sama-sama merenung dan mengingati  tokoh yang telah banyak memberikan sumbangan dan jasa yang besar dalam mentarbiyah dan mengajak umat Islam untuk mengenali Nabi, menghormati dan menyayangi Baginda. Maka dengan rendah diri saya mempersembahkan biodata ulama yang tak asing lagi dalam dunia Islam al Habib Umar ibn Muhammad al Yamani, yang saya ringkaskan dari laman web beliau. Saya sudahi kalam ini dengan kata-kata Syeikh Abu Madyan al Ghausi:
tidaklah keseronokan iu melainkan dengan bersama al fuqara'
merekalah (pada hakikatnya) Sultan-sultan, para ketua dan pemerintah-pemerintah 
* Kelahiran.
        Beliau lahir di Bandar Tarim, negeri Hadhramaut, Yaman menjelang subuh Isnin 4 Muharram 1383H bersamaan 27 May 1963M. Beliau menetap dan membesar disana. Beliau diasuh dengan pertarbiyahan solihah oleh ayahandanya dalam suasana ilmu, iman dan akhlak yang mulia. Pada usia yang masih muda beliau sudah pun menghafaz al Quran.


    * Menuntut ilmu


Beliau menpelajari ilmu-ilmu agama dan mendalaminya dari ulama Tarim, iaitu :

   1.Yang paling utama ayahandanya yang mulia, Mufti Tarim: Habib Muhammad ibn Salim ibn Hafiz.
   2. Habib Muhammad ibn Alawi ibn Syihabuddin
   3. Habib Ali al Masyhur ibn Muhammad ibn Salim
   4. Habib Salim ibn Abdullah al Syatiri
   5.Habib Zain ibn Ibrahim ibn Semait
   6.Al Musnid Al Allamah al Habib Ibrahim ibn Umar ibn Uqail.
   7.Mufti Syeikh Fadhl ibn Abdul Rahman Ba Fadhl,
   8. Al Arif al Allamah Abdul Qadir ibn Ahmad al Saqqaf
   9. Al Musnid al Syeikh Muhammad Yasin al Fadani
  10.Al Allamah Muhaddith al Haramain al Sayyid Muhammad ibn Alawi al Maliki
, dan ramai lagi

(رضي الله عنهم ).

        Beliau mula memulakan amal dakwah ketika berumur 15 tahun, disamping terus dengan kegiatan menuntut ilmu dan talaqqi.

         Apabila tentangan dan keganasan tentera Soviet semakin memuncak, pada awal tahun 1402H/1981M beliau berpindah ke Baidha’, Yaman. Dalam keadaan yang getir sebegitu, beliau tetap meneruskan pembelajaran dengan ulama’ disana, disamping melakukan dakwah ke sekitar al Baidha’ dan al Hadidah.

        Dalam perjalanannya menuntut ilmu, beliau sering berulang-alik menjejaki berapa tanah yang subur dengan pohon ilmu dan makrifat, terutamanya Makkah dan Madinah. Di sana beliau tidak melepaskan peluang untuk menuntut dengan ulama’ terkemuka disana.

          Kemudian setelah pulang, beliau berpindah ke Sultanah Amman, sebelum menuju ke Bandar Syahr, Hadhramaut. Pada kedua tempat ini, beliau menghabiskan waktunya untuk mengajak para pemuda bersungguh-sungguh dalam menuntut ilmu, dan memberi pendekatan dan perhatian kepada mereka dalam urusan keagamaan.

* Kepulangan ke Tarim

          Akhirnya beliau pulang semula ke kampung halaman, Tarim. Di situlah juga beliau mula mengasaskan Kompleks Pengajian Agama Dar al Mustafa, Tarim pada 1414H/1994M. Dengan komitmen untuk mewarisi pusaka Nabawi (al Quran dan Sunnah), maahad ini telah dibina dengan beberapa misi :

   1. Pengajaran ilmu-ilmu syariat dengan sanad yang muttasil dengan prosedur tahqiq dan cara warisan, dengan bantuan kaedah-kaedah moden dan gambaran realiti untuk memudahkan praktikal.

   2. Pembersihan jiwa-jiwa dengan mengikhlaskan niat, penyucian hati dan pembentukan akhlak mulia.

   3.Meninggikan himmah keazaman dan semangat dalam penerangan agama dengan cara yang baik dan menyampaikan kebaikan kepada semua semaksima yang mungkin.          Selepas bermulanya program talaqqi di Dar al Mustafa untuk beberapa lama, sempurnalah perasmian rasmi bangunan kompleks pada hari Selasa 29 Zul Hijjah 1417H bersamaan 6 Mei 1997. Semenjak itu, Dar al Mustafa sentiasa menerima kedatangan para pelajar dari segenap dunia.

           Beliau adalah di antara rijal yang dipilih olehNya untuk menyampaikan nasihat-nasihat dan pengajaran-pengajaran agama dengan amat bersungguh-sungguh. Beliau telah mengadakan pelbagai majlis-majlis ilmu di Tarim, terutamanya pengajian setiap Isnin di dataran umum di tengah Bandar yang dihadiri oleh ratusan penuntut, para kekasih dan orang awam.

           Selain itu, beliau juga mengadakan ziarah-ziarah keagamaan di sekitar Yaman, disamping mengajar di universiti, maahad dan persatuan-persatuan. Beliau juga aktif dalam menghadiri dan membentangkan kertas kerja pada Muktamar-muktamar Islam sedunia. Beliau juga sering menyampaikan kuliah agama dalam rancangan-rancangan televisyen.

 * Permusafirannya

          Beliau meluangkan masa untuk bermussafir ke seluruh dunia tiada lain, melainkan untuk menyampaikan dakwah kepadaNya. Di antara Negara yang diziarahinya ialah Syam, Mesir, Sudan, Kenya, Tanzania, Pakistan, Malaysia, Indonesia, Singapura dan lain-lain. Beliau juga mengambil manfaat dengan menhubungkan sanad ilmu dengan ulama di tempat berkenaan.


    * Karangan beliau

           Beliau mempunyai banyak koleksi ceramah dalam bentuk audio dan video disamping pelbagai jenis kitab, antaranya:

    * Is’af Tolibi Ridha al Khalq Bi Bayan Makarim al Akhlak
    * Al Zakhirah al Musyrifah, ia telah diterjemah ke dalam banyak bahasa.
    * Al Dhiya’ al Lami’ bi Zikri Maulid al Nabi al Syafi’
    * Al Khitab al Islami fi Muassasat al Diniah
    * Khuluquna
    * Syarh Manzumah al Sanad al Alawi, dan banyak lagi.
 
      وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وسلم

      والحمد لله رب العالمين